Kdo je to tlučhuba

Co to znamená, když se o někom řekne, že je tlučhuba?

Tlučhuba neboli mluvka, brepta, kecal, žvanil, tlachal apod. (jistě by se nešla ještě další synonyma) je expresivní (pejorativní, hanlivé) označení pro člověka, který mluví hodně a zároveň hodně hloupě.

Tlučhuba je velmi upovídaný a rád se vychloubá, jenže ve svém chlubení nezná míru, přehání, chvástá se a jeho vychloubačnost je takříkajíc až nezdravá. Navíc často mluví nesmysly a ve své podstatě nic nesděluje.

Proč je tlučhuba tlučhubou? Protože se snaží udělat dojem na své okolí, upoutat na sebe za každou cenu pozornost; i za cenu tu, že mluví hlouposti nebo lži. Jeho slova se nemusejí zakládat na pravdě a mnohdy ani nedávají smysl. Jeho výroky jsou hloupé, neupřímné a vlastně naprosto zbytečné, protože nestojí na reálných základech.

Tlučhuba „umí“ slíbit věci, které nemůže (nebo nemá v úmyslu) splnit (někteří politici bývají označováni za tlučhuby). Tlučhuba je rád středem pozornosti, a proto někdy mluví nepřiměřeně hlasitě a bez zábran. Je to člověk, který o věcech pouze mluví, ale když na to přijde, tak se k ničemu nemá („skutek utek“).

Tlučhuba tluče hubou na prázdno, podobně jako někteří lidé umí mlátit prázdnou slámu.

Příklady na užití slova tlučhuba

Ty jsi jen takový tlučhuba. Silný na puse, ale to je tak všechno.

Lukáš Přeček | 03. 06. 2024