Etymologie slov poledne, dopoledne, odpoledne, půlnoc

Jak vznikla slova pro označení poledne, dopoledne, odpoledne a půlnoci.

Pokud jste někdy uvažovali o původu podstatných jmen poledne, dopoledne, odpoledne nebo půlnoc, asi jste si na svou otázku již odpověď našli. Pokud vás ale etymologie těchto slov začala zajímat právě teď, když jste si přečetli titulek tohoto článku, pokusím se vám poodkrýt pár zajímavostí o vzniku těchto slov.

Základem našeho malého slovního exkurzu bude slovo poledne. Slovo poledne je podstatné jméno středního rodu, které časově vymezuje a specifikuje část dne. Je to doba okolo dvanácti hodin, když slunce stojí nejvýše nad obzorem a fakticky tak rozděluje den na dvě stejně dlouhé poloviny, které můžeme pojmenovat jako půldny.

Jak ale vzniklo označení poledne?

Odpověď už byla vyslovena v předchozím odstavci. Ve slově poledne jsou ukryta dvě slova. Příslovce půl a podstatné jméno den. Poledne tedy vzniklo ze slovního spojení půl dne.

Podle stejného principu vzniklo také antonymum slova poledne půlnoc. Půlnoc je okamžik, kdy je noc rozdělena na dvě stejně dlouhé poloviny.

Se slovem poledne souvisí také podstatná jména dopoledne a odpoledne, která počítají čas mezi ránem a polednem, respektive mezi polednem a večerem. Z hlediska vzniku jde opět o složeniny, které by se daly rozložit na slova do půlky dne pro substantivum dopoledne a od půlky dne pro substantivum odpoledne. Tato slova tedy specifikují čas, který se děje do a od poloviny dne (od do poledne).

Lukáš Přeček | 10. 09. 2012