Sejdeme se naproti „Nové radnice v Ostravě“?

Správně se předložka naproti pojí se třetím pádem.

Jedním z mých prvních příspěvků na jazykovém blogu byl článek o chybném spojení prepozice kvůligenitivu (kvůli mého syna, kvůli vás apod.), které se vyskytuje nejen na Ostravsku. Jediná správná vazba předložky kvůli je se třetím pádem (kvůli vám).

Nesprávné spojení předložky kvůli a genitivu lze považovat za ostravský svéráz. Stejně jako spoustu dalších takových jazykových nešvarů, které jsou u „rodilých“ mluvčích z Ostravska či třeba Karvinska nebo Opavska aj. zcela běžné a automatické, a tak si mluvčí ani neuvědomí, že říkají něco špatně.

Ačkoli v Ostravě žiju již 13. rokem a pravidelně navštěvuju město Orlová či Karviná, ještě stále jsem si na specifika v běžné mluvě typické pro Moravskoslezský kraj tak úplně nezvykla.

Nedávno jsem zaslechla dvě puberťačky, jak se domlouvají na tom, že se sejdou „naproti Nové radnice“.

V tomto kraji se totiž také běžně říká: naproti školy, naproti finančního úřadu, naproti budovy, naproti toho, naproti divadla. Ale to je chybné spojení předložky naproti a genitivní vazby. Správně se předložka naproti pojí se třetím pádem (dativem), tudíž jediná správná vazba je: naproti škole, naproti budově, naproti finančnímu úřadu, naproti tomu, naproti divadlu, naproti Nové radnici).

Jsem přesvědčená, že nebude trvat dlouho a objevím zase nějakou jazykovou lahůdku charakteristickou pro tento kraj. A upřímně řečeno, už se vážně těším!

Petra Přečková | 05. 06. 2013